Tape

Bij het tapen wordt er gebruik gemaakt van sporttape. Hierdoor kan een gewricht geïmmobiliseerd worden, dit gebeurd bij een inversietrauma (door de enkel zwikken) Door deze immobilisatie krijgen den enkelbanden de tijd om te herstellen, net als gips dit doet bij botbreuken. Een ander doel van tapen kan zijn het ondersteunen van een gewricht in zijn natuurlijke bewegingsrichting. Hierbij valt te denken aan McConnell-tape om het bewegingsverloop van de knieschijf te beïnvloeden waardoor de pijnklachten afnemen.

Tips bij het aanbrengen van de tape

  • Zorg altijd dat de te beplakken huid schoon, droog en vetvrij is.
  • Het is altijd raadzaam de tape op de “kale huid” te plakken. Op een behaarde huid plakt de tape minder goed en laat (dus) sneller los. Aangezien de tape ook weer verwijderd moet worden, is het sowieso aan te bevelen haren weg te halen.
  • De basis en het anker van de tape worden altijd zonder rek aangebracht.
  • Basis en ankers van de tape worden bijvoorkeur rond geknipt, de tape blijft daardoor beter en langer zitten.
  • Vermijdt plooien in de tape of in de huid onder de tape, op plaatsen met plooien ontstaan gemakkelijk blaren.
  • Als de tape is aangelegd, licht warm wrijven voor optimale hechting.
  • De tape hecht beter als het materiaal warmer wordt, daarom voorzichtig zijn met toepassing van warmte op huidgebieden met tape.
  • De tape kan alleen in de lengte gebruikt worden. Als er kleinere tapes nodig zijn, (bijvoorbeeld voor kinderen) moet de breedte van de tape bijgeknipt worden.

Na het tapen

Soms ontstaat er kortdurend (10 tot 20 minuten) jeuk onder de tape. Dit is geen probleem. Bij jeuk of irritatie die langer dan een half uur duurt, moet de tape verwijderd worden.

Wanneer de tape te strak is aangebracht kan er stuwing ontstaan in bijvoorbeeld vingers, tenen, armen of benen. De tape moet dan losser gemaakt worden of worden verwijderd.

De tape moet voorzichtig verwijderd worden. Bij voorkeur flink nat maken of even weken in bad, de huid strak trekken en de tape van boven naar onder van de huid af rollen. Ook zijn er bij drogist of apotheek middeltjes verkrijgbaar om dit beter te kunnen verwijdere.

Er kan huidirritatie ontstaan als de tape onzorgvuldig verwijderd wordt.

Wanneer tape effectief blijkt te zijn kan ervoor gekozen worden om voor een meer structurele oplossing te gaan. Hierbij moet gedacht worden aan een brace of bandage.Ook hierin kunnen wij advizeren.

Behalve dat een brace een goede ondersteuning bied heeft het ook nadelen.
Daarom is het belangrijk om het gebruik van een brace alleen in overleg met een fysiotherapeut te doen.